Je kunt meer dan je denkt, ook met COPD

28 nov 2019 - Algemeen, Astma/COPD

Nederland heeft ruim 600.000 mensen met COPD. Deze aandoening is tot nog toe onomkeerbaar. Wel kunnen mensen met COPD zelf wat doen voor hun gezondheid om te voorkomen dat nog meer longcellen kapot gaan en om de nog aanwezige longcellen optimaal te gebruiken. Als je bijvoorbeeld stopt met roken kan de longfunctie tot 30 procent verbeteren. Ook beweging (binnen je mogelijkheden) kan een groot verschil maken.

Michael Rutgers, directeur van het Longfonds, vertelt: "Het Longfonds financiert onderzoek naar COPD, maar stimuleert ook mensen met deze aandoening om zelf in actie te komen. Probeer zo verstandig mogelijk te leven. Wat betekent dat dan? Mocht je nog niet gestopt zijn met roken, doe dit dan alsnog. Vraag hulp als je het niet alleen kunt. Stoppen met roken heeft altijd zin, want je longen worden meteen gezonder en de nog gezonde cellen kunnen meer zuurstof opnemen. Daardoor heb je meer adem en ga je je beter voelen.. Het Trimbos instituut heeft becijferd dat de longfunctie tot 30 procent kan verbeteren als je stopt. Dat kan het verschil zijn tussen wel of geen klachten. Hulpmiddelen vallen vanaf januari bij de zorgverzekeraar  niet meer onder het eigen risico. En je bespaart natuurlijk veel geld doordat je geen rookspul meer hoeft te kopen.

Bewegen

Beweeg daarnaast minstens 5000 stappen per dag als je COPD hebt. Lukt dat niet, zoek dan hulp bij een beweegcoach om zover mogelijk te komen. Bewegen met een groep mensen is een heel belangrijke “behandeling”.. Het zijn dus eigenlijk allemaal leuke dingen die je kunt doen om je COPD onder controle te houden," aldus Rutgers.

Meer...


Bron: Longfonds.nl