Diabetes en vasten tijdens de ramadan?

21 feb 2023 - Algemeen, Diabetes

Van donderdag 23 maart t/m donderdag 20 april 2023 is het de jaarlijkse Ramadan. Voor mensen met diabetes die willen vasten is het een bijzondere uitdaging. En niet zonder risico’s. De Nederlandse Diabetes Federatie adviseert mensen met diabetes: ga ruim voor de ramadan in gesprek met uw behandelaar, bijvoorbeeld over een aangepast medicatieschema.

 

Tijdens de ramadan verandert er veel: het dagritme, het aantal maaltijden, de hoeveelheid calorieën en koolhydraten en eventueel lichamelijke activiteiten. Als mensen met diabetes geen rekening houden met deze veranderingen is de kans groot dat ze ontregeld raken. Dat kan veelal voorkomen worden als je tijdig in gesprek gaat met je zorgverlener over een aanpak op maat zoals het aanpassen van medicijnen of insuline, zodat de bloedsuiker niet te hoog of te laag wordt.
Wanneer de Ramadan ten einde is wordt het vasten officieel verbroken op het Suikerfeest, ook wel “Eid al Fitr” genoemd. Op deze dagen worden er veel zoetigheden gegeten.  

Waar moet je op letten als je diabetes hebt en meedoet aan de Ramadan?

  • Drink 's ochtends voor zonsopgang bij de maaltijd (Sahoor) veel water of thee zonder suiker. Geen zoete dranken zoals vruchtensappen of frisdrank, omdat die zorgen voor een hoge bloedsuiker.
  • Eet ook niet teveel koolhydraten (suiker en zetmeel) tijdens de avondmaaltijd (Iftar) 's avonds. Je kunt hier op letten door bijvoorbeeld kleine porties te eten van brood, rijst, couscous of pasta. En meer te eten van groenten en salades. 
  • Meet regelmatig de bloedsuikerwaarde om te checken of deze goed is. Doe dit ook als je je niet goed voelt. 
Heb je klachten of vragen, neem dan contact op met je (huis)arts.