Het gebruik van geneesmiddelen kan veel vragen en misverstanden oproepen. Hoe weet u nu of u het wel goed doet? Wat is bijvoorbeeld driemaal daags, wat is breken of verpulveren?

Lees altijd het etiket dat door de huisarts of apotheker op de medicijnverpakking is geplakt. Daar staat wat precies de bedoeling is. Bij driemaal daags moet bijvoorbeeld altijd staan of het voor, tijdens of na een maaltijd ingenomen moet worden. Bij breken moet u weten in hoeveel stukken de pil gebroken moet worden. Bij verpulveren moet u weten of het uitmaakt of de fijngestampte pil door het eten of drinken gemengd wordt.
Is de informatie op het medicijnetiket voor u niet duidelijk? Bel dan altijd uw apotheker of huisarts. Beter een telefoontje te veel dan het verkeerd innemen van een medicijn. Het gaat immers om uw gezondheid.
Wat is onjuist medicijngebruik?
Is het erg als ik af en toe mijn medicijnen vergeet in te nemen? Wat moet ik doen als ik last heb van bijwerkingen van medicijnen? Waarom moet ik een kuur afmaken als ik alweer beter ben? Mag ik ook twee keer in plaats van drie keer per dag oogdruppelen? Op deze en andere vragen over goed medicijngebruik kan uw apotheker antwoord geven.
Alleen als medicijnen op de juiste manier worden gebruikt, komen ze volledig tot hun recht. Verkeerd medicijngebruik kan vervelende gevolgen hebben voor uw gezondheid.
Voorbeelden van het onjuist gebruiken van medicijnen zijn:
- Voortijdig stoppen met een behandeling
- Te lang doorgaan met een behandeling
- Een lagere of juist hogere dosering nemen dan is voorgeschreven
- Minder vaak of juist vaker dan voorgeschreven is medicijnen innemen
- Van tijd tot tijd stoppen met het innemen van de medicijnen
- Op een verkeerd tijdstip innemen van de medicatie
- Zich niet houden aan bijbehorende voedselvoorschriften
Oude medicijnen
Let altijd op of de geneesmiddelen die u wilt gebruiken niet te oud zijn. Kijk niet alleen naar de uiterste gebruiksdatum, maar ook of de medicijnen al eerder geopend zijn. Vaak is de houdbaarheid na opening zeer kort. Dit staat in de bijsluiter en wordt meestal ook op de verpakking of het etiket aangegeven.
Bijwerkingen
Alle medicijnen kunnen bijwerkingen hebben. Wanneer uw lichaam eenmaal is ingesteld op uw medicijn, gaan bijwerkingen vaak vanzelf over. Als de bijwerkingen ernstig zijn, of langer dan twee weken aanhouden, is het verstandig om uw arts te raadplegen. Soms kan het nodig zijn om de dosering van uw medicijn te verlagen. Ook kan uw arts een ander medicijn voorschrijven dat ongeveer hetzelfde werkt, maar bij u misschien geen bijwerkingen geeft. Helaas zijn niet alle bijwerkingen te vermijden en zult u ze soms moeten accepteren.
Meer informatie?
Meer informatie over veilig gebruik van medicijnen vindt u op kiesbeter.nl
Ga naar kiesbeter.nl