Voeding

Eigenlijk weet iedereen wel dat gezond eten belangrijk is. Gezonde voeding zorgt dat uw lichaam goed functioneert en dat u fit wordt of blijft. Gezonde voeding helpt mee om de kans op aandoeningen als hart- en vaatziekten te verkleinen.


Hoe eet u gezond?

  •     eet gevarieerd;
  •     eet ruimschoots brood en aardappelen;
  •     eet volop groenten en fruit;
  •     let op vet;
  •     wees zuinig met zout;
  •     drink veel, maar wees matig met alcohol;

Eet gevarieerd

Gezonde voeding bevat alle voedingsstoffen die u dagelijks nodig heeft: eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen, voedingsvezel en voldoende vocht. Wanneer u gevarieerd eet in de goede hoeveelheden, dan krijgt u vanzelf voldoende voedingsstoffen binnen.

Afbeeldingsresultaat voor gevarieerd eten

Eet ruimschoots brood en aardappelen

Deze voedingsmiddelen, en de vervangers ervan zoals pasta, rijst en peulvruchten, zijn rijk aan koolhydraten, voedingsvezels en verschillende vitamines. Ook zorgen ze voor een verzadigingsgevoel.

Eet volop groenten en fruit

Een ruim gebruik van groenten en fruit verkleint het risico op bepaalde vormen van kanker en op hart- en vaatziekten. Kies gevarieerd.

Let op vet

Let niet alleen op de hoeveelheid vet in de voeding, maar vooral op het soort vet. Het gebruik van te veel verzadigd vet verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Het is van belang om juist producten te nemen waar onverzadigd vet inzit.

Kies producten met onverzadigd vet of magere producten in plaats van producten met verzadigd vet.

Wees zuinig met zout

Alle voedingsmiddelen bevatten van nature al een beetje zout. Zout toevoegen is dus overbodig. Kies zoveel mogelijk voor andere smaakmakers, zoals (verse) kruiden en specerijen.

Drink veel, maar wees matig met alcohol

De aanbevolen hoeveelheid vocht is gemiddeld 1 1/2 liter per dag. Genoeg drinken is ook belangrijk voor de werking van uw darmen. Een glaasje alcoholische drank kan geen kwaad, maar drink niet meer dan twee glazen per dag en bij voorkeur niet dagelijks.

Meer weten?

Ik wil gezond eten
Schijf van vijf
BMI calculator
Ik heb overgewicht
Ik wil gezond gaan eten om mijn overgewicht aan te pakken
Caloriechecker Voedingscentrum
Ik wil meer bewegen om mijn overgewicht aan te pakken
Hartstichting | Voeding
Gratis leefstijladvies