Heb ik diabetes?

Klachten bij Diabetes type 2 ontstaan vaak sluipend, doordat het insulinetekort geleidelijk ontstaat. Hierdoor is het mogelijk dat mensen soms al een aantal jaar diabetes type 2 hebben, zonder dat ze het in de gaten hebben en wordt het bij toeval ontdekt. Sommigen krijgen klachten zoals veel moeten plassen, dorst en moeheid, jeuk of slecht genezende wondjes en infecties van de huid.


Diabetes kan op den duur problemen aan de ogen, de nieren, het zenuwweefsel en de bloedvaten veroorzaken. Daardoor kunnen klachten optreden als slechter zien, pijn en tintelingen in armen en benen, loopproblemen en seksuele stoornissen. Goede behandeling van diabetes kan de kans hierop verkleinen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Uw huisarts kan de diagnose diabetes vrij snel vaststellen door een druppel bloed uit uw vinger te nemen. Via een bloedglucosemeter bepaalt hij vervolgens hoe hoog uw glucosespiegel is. Vaak is een tweede meting nodig om de diagnose te stellen.

De Diabetes Risicotest

De Diabetes Risicotest geeft antwoord op de vraag of u een verhoogd risico heeft op het krijgen van diabetes.
De test is specifiek bedoeld om het risico te meten op type 2 diabetes, en is niet bedoeld voor mensen die al worden behandeld voor diabetes of kinderen.

De DM risicotest wordt, naast Nederlandstalig, ook aangeboden in het: Turks, Marokkaans, Antilliaans, Arabisch, Surinaams.

De diabetes risicotest